08/04/2024

Je eigen compostbak maken is helemaal niet zo moeilijk. 

Bovendien maak je er voedzame compost mee waarvan je zelf weet wat er in zit én je bespaart geld op de aankoop van bodemverbeteraars.

In deze stapsgewijze handleiding kun je met een grote plastic emmer, boor, zaag, karton of stro en groene materialen zelf je eigen compost maken. 

Verzamel benodigde materialen

  1. Een grote plastic emmer of container met een deksel
  2. Boor of schroevendraaier
  3. Mes of zaag
  4. Bruine materialen zoals karton of stro
  5. Groene materialen zoals groente- en fruitresten, koffiedik en gras


Stap 1: Bereid de emmer voor


Boor of snijd gaten in de bodem en zijkanten van de emmer voor luchtcirculatie en drainage. Dit zal helpen bij het bevorderen van het composteringsproces.


Stap 2: Voeg de eerste laag toe


Leg een laagje bruine materialen op de bodem van de emmer. Dit helpt bij het absorberen van vocht en het vorokomen van stank.


Stap 3: Voeg groene materialen toe


Voeg een laagje groene materialen toe bovenop de bruine laag. Zorg ervoor dat je de materialen verspreidt om luchtcirculatie te bevorderen.


Stap 4: Herhaal de lagen


Blijf afwisselend lagen van bruine en groene materialen toevoegen totdat de emmer bijna vol is. Zorg ervoor dat je de materialen lichtjes aandrukt om de luchtstroom te bevorderen.


Stap 5: Plaats het deksel op de emmer


Sluit de emmer af met het deksel om ongedierte buiten te houden en om het composteringsproces te bevorderen.


Stap 6: Draai de compost regelmatig om


Om het composteringsproces te versnellen, draai de compost regelmatig om met een schep of hark. Dit helpt bij het beluchten van de compost en het versnellen van de afbraak van materialen.


Stap 7: Oogst je compost


Na enkele weken tot maanden, afhankelijk van de omstandigheden, zal de compost klaar zijn om te worden geoogst. Gebruik een zeer of een compostzeef om de volledig gecomposteerde materie van de onverteerde resten te scheiden.


Gebruik je compost


Gebruik de compost in je tuin als voedzame bodemverbeteraar voor planten, bloemen en groenten. Geniet van de voordelen van zelfgemaakte compost, verminder je afvalberg én bespaar op kosten voor bodemverbeteraars.

Over de auteur: Redactie

Groenethuis.nl is jouw ultieme bestemming voor alles wat te maken heeft met duurzaam wonen en isolatie. Ons doel is om mesnen te helpen bij het creëren van energiezuinige, comfortabele en milieuvriendelijke woningen.

Lees ook