Dak isoleren | Materialen, Prijzen & Tips

Een goed geïsoleerd huis begint bij een ... goed geïsoleerd dak. Het dak en de muren van je huis zijn de belangrijkste plaatsen waar warmte - en dus energie - verloren gaat. 


Snel naar: Waarom je dak isoleren? | Materialen | Kostprijs Hoeveel bespaar je? | Professionele installatie vs doe-het-zelf | Subsidies en fiscale voordelen | Plat dak vs Schuin dak


Waarom je dak isoleren?

Je dak isoleren doe je niet zomaar. Het kost uiteindelijk een aardige som geld. Maar het levert je ook heel wat voordelen op.

De belangrijkste voordelen van een goed geïsoleerd dak zijn:

 1. Energie besparen: Het is nogal voor de hand liggend dat je in de winter minder warmteverlies zult hebben en in de zomer blijft de warmte beter buiten. Dat betekent dat je minder energie nodig zult hebben voor je verwarming in de winter en minder energie nodig voor airco in de zomer. 
 2. Comfort: je dak isoleren zal er voor helpen dat alle kamers in huis een gelijkmatigere temperatuur hebben. Omdat er nu eenmaal minder warmteverlies via het dak is.
 3. Condensatievocht voorkomen: een geïsoleerd dak helpt om condensatievocht te voorkomen. Condensatievocht kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmelvorming en houtrot waardoor de structuur van je huis wordt aangetast en je zelfs gezondheidsproblemen kan krijgen.
 4. Geluidsisolatie: naast hoge of lage temperaturen, gaat dakisolatie ook geluiden van buitenaf verminderen. Vooral voor mensen die in een huis wonen dat in de buurt ligt van een drukke weg, luchthaven of andere geluidsbronnen, kan dit een immense opluchting betekenen.
 5. Waardevoller huis: een goed geïsoleerd dak verhoogt de waarde van je huis. Niet alleen omdat potentiële nieuwe eigenaars beseffen dat ze minder energie nodig zullen hebben maar ook omdat je een hogere EPC waarde krijgt. Die EPC waarde is een belangrijke factor bij de waardebepaling van je woning.


Isolatiematerialen voor je dak

Je kunt je dak met verschillende isolatiematerialen gaan isoleren. De meeste voorkomende zijn:

 • Glaswol: het meest voorkomende (en betaalbare) isolatiemateriaal voor daken. Dit materiaal bestaat uit gerecycleerd glas en zand die zijn samengevoegd tot matten of rollen. Glaswol is effectief om warmte én geluid te weerkaatsen en is gemakkelijk te installeren.
 • Rotswol / Steenwol: deze minerale wol is vergelijkbaar met glaswol. Het wordt gemaakt van natuurlijke gesteenten zoals basalt en diabaas. In vergelijking met glaswol is het een iets duurzamere keuze.
 • EPS (geëxpandeerd polystyreen): een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt om platte daken te isoleren. Het bestaat uit kleine bolletjes polystyreen die worden samengeperst tot platen. Het is waterafstotend en biedt daarbovenop goede thermische isolatie. Installatie vereist iets meer ervaring aangezien het gevoelig is voor compressie.
 • XPS (geëxtrudeerd polystyreen): vergelijkbaar met EPS maar met een andere productiemethode. XPS is dichter, sterker en waterbestendiger. Het wordt daarom vaak gebruikt op platte daken waar vochtbestendigheid een prioriteit is.
 • PIR (polyisocyanuraat): dit materiaal heeft een hoge thermische weerstand en wordt vaak gebruikt bij renovaties. Het heeft namelijk een dun profiel en een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het ook brandvertragend.
 • PUR (polyurethaan): vaak gebruikt bij nieuwbouw en renovaties door de hoge isolatiewaarde en naadloze afwerking. Het wordt als schuim aangebracht en vult zo alle kiere nen gaten waardoor warmteverlies tot een minimum wordt beperkt.Hoeveel kost het om je dak te laten isoleren?

Je beseft wellicht dat er meerdere factoren bepalen hoeveel het kost om je dak te laten isoleren. Die factoren zijn onder andere de locatie van je woning, gewenste isolatiemateriaal, plat dak of schuin dak, gewenste isolatiewaarde etc.

De gemiddelde kostprijs van een dakisolatie project ligt tussen € 25 en € 100 per m²

Een gemiddeld dakoppervlak van een rijwoning in Nederland is 80 m². Dat betekent dat de plaatsing en materialen samen neerkomt op € 2.000 tot € 8.000.

Kies je er voor om de plaatsing zelf te doen met glaswol, dan mag je rekenen op een kostprijs van € 10 tot € 20 per m². Hou er wel rekening mee dat de prijzen van alle bouwmaterialen de laatste jaren erg fluctueren. Het kan dus best zijn dat je heel wat meer zult moeten betalen.

In dit voorbeeld zou de kostprijs van een gemiddelde rijwoning in Nederland met een dakoppervlak van 80 m², neerkomen op € 800 tot € 1.600.


Voordat je een beslissing maakt, raad ik je ten zeerste aan om offertes op te vragen bij verschillende isolatiebedrijven uit je buurt. Dat kun je eenvoudig doen met behulp van ons offerte formulier. Je krijgt binnen enkele dagen offertes van gekwalificeerde bedrijven uit je buurt zonder enige verplichtingen. En dat allemaal gratis.Hoeveel bespaart dakisolatie echt?

Dakisolatie kan aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening, maar het exacte bedrag hangt af van verschillende factoren, waaronder de huidige isolatiestatus van je huis, het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de grootte van je huis en het klimaat waarin je woont.

Studies tonen echter aan dat dakisolatie gemiddeld tot wel 30% kan besparen op de energiekosten voor verwarming en koeling van een huis. Dit betekent dat je jaarlijks honderden euro's kunt besparen door te investeren in dakisolatie.

Wil je een meer nauwkeurige schatting van hoeveel je kunt besparen met dakisolatie voor jouw specifieke situatie? Gebruik dan onze isolatie besparings calculator. Met deze handige tool kun je eenvoudig berekenen hoeveel geld je kunt besparen door je dak te isoleren.

Door gebruik te maken van de calculator krijg je een beter inzicht in de potentiële besparingen en kun je een weloverwogen beslissing nemen over het isoleren van je dak.


Professionele installatie vs doe-het-zelf

Zowel professionele als doe-het-zelf installatie heeft voor- en nadelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je opgesomd.


Professionele Installatie

 1. Expertise: Professionele isolatiebedrijven hebben ervaren vakmensen met de juiste kennis en expertise om dakisolatie efficiënt en effectief te installeren. Ze kunnen de juiste isolatiematerialen selecteren en zorgen voor een hoogwaardige installatie die voldoet aan de bouwvoorschriften en normen.
 2. Efficiëntie: Professionals kunnen het isolatieproces snel en efficiënt uitvoeren, wat tijd en moeite bespaart. Ze beschikken over gespecialiseerde apparatuur en technieken om de klus snel te klaren, zelfs bij grote of complexe projecten.
 3. Garantie: Veel professionele isolatiebedrijven bieden garanties op hun werk, waardoor je gemoedsrust hebt dat eventuele problemen of gebreken worden gedekt en opgelost.


Offertes van professionele bedrijven vergelijken? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerte-vergelijker.


Doe-het-zelf

 1. Kostenbesparing: Een van de grootste voordelen van doe-het-zelf isolatie is de kostenbesparing. Door zelf de isolatie te installeren, vermijd je arbeidskosten en kun je mogelijk geld besparen op de materiaalkosten, vooral als je bereid bent om materialen te kopen en zelf te installeren.
 2. Flexibiliteit: Met doe-het-zelf isolatie heb je meer controle over het proces en kun je het aanpassen aan je eigen schema en voorkeuren. Je kunt ervoor kiezen om het project in fasen uit te voeren of om specifieke isolatiematerialen te gebruiken die misschien niet beschikbaar zijn voor professionele installatie.
 3. Leerervaring: Voor degenen die graag hun handen vuil maken en nieuwe vaardigheden willen leren, kan doe-het-zelf isolatie een waardevolle leerervaring zijn. Het kan een gevoel van voldoening geven om zelf een belangrijke verbetering aan je huis aan te brengen.


Duurzame opties

Duurzame dakisolatieopties zijn niet alleen goed voor het milieu, maar bieden ook voordelen op lange termijn voor je huis en je portemonnee. Hier zijn enkele duurzame opties voor dakisolatie:

 1. Natuurlijke isolatiematerialen: Materialen zoals schapenwol, hennep, cellulose en gerecycled katoen zijn allemaal duurzame opties voor dakisolatie. Deze materialen zijn hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en hebben vaak een lage milieu-impact tijdens de productie. Natuurlijke isolatiematerialen bieden een schat aan voordelen.

 2. Gerecyclede isolatiematerialen: Sommige isolatiematerialen worden gemaakt van gerecyclede materialen, zoals glasvezelisolatie die wordt geproduceerd uit gerecycled glas of celluloseisolatie gemaakt van gerecyclede papiervezels. Door gebruik te maken van gerecyclede materialen verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen en draag je bij aan het verminderen van afval.

 3. Afbreekbare isolatiematerialen: Er zijn isolatiematerialen beschikbaar die biologisch afbreekbaar zijn, zoals kurkisolatie. Kurk wordt gewonnen uit de schors van kurkeiken zonder de boom te beschadigen en is volledig hernieuwbaar. Het is ook van nature bestand tegen schimmel en insecten, waardoor het een duurzame en milieuvriendelijke keuze is voor dakisolatie.

 4. Reflecterende isolatie: Reflecterende isolatiematerialen, zoals folieisolatie, kunnen warmte weerkaatsen en helpen om de temperatuur in je huis te reguleren. Deze materialen zijn vaak gemaakt van aluminiumfolie en kunnen worden geïnstalleerd onder het dak om warmte te weerkaatsen tijdens de zomermaanden en warmteverlies te verminderen in de winter.

 5. Aerogel isolatie: Aerogel is een innovatief isolatiemateriaal dat extreem lichtgewicht en zeer effectief is in het isoleren van warmte. Het heeft een uitstekende thermische weerstand en kan worden gebruikt als dunne isolatielaag om ruimte te besparen en energie te besparen.


Veel voorkomende fouten

Bij het isoleren van een dak kunnen verschillende veelvoorkomende fouten worden gemaakt, die de effectiviteit van de isolatie kunnen verminderen of zelfs schade aan je huis kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten bij dakisolatie:

 1. Onvoldoende isolatie: Een van de grootste fouten is het niet gebruiken van voldoende isolatiemateriaal of het niet correct aanbrengen van de isolatie. Dit kan leiden tot warmteverlies, koudebruggen en een verminderde energie-efficiëntie van je huis.

 2. Slechte luchtdichtheid: Het niet zorgen voor een goede luchtdichtheid rondom de isolatie kan leiden tot luchtlekken en warmteverlies. Het is belangrijk om alle kieren, gaten en naden goed af te dichten om een effectieve isolatielaag te creëren.

 3. Vochtproblemen: Onjuiste ventilatie of het niet goed behandelen van vochtproblemen kan leiden tot condensatie, schimmelgroei en houtrot. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak goed geventileerd is en dat eventuele vochtproblemen worden aangepakt voordat isolatie wordt aangebracht.

 4. Ondoordachte installatie: Het niet goed plannen van de isolatie-installatie kan leiden tot inefficiënte of ongelijkmatige isolatie. Het is belangrijk om de juiste isolatiematerialen te kiezen, rekening te houden met de bouwvoorschriften en normen, en de installatie zorgvuldig uit te voeren.

 5. Beschadiging van dakconstructie: Het onvoorzichtig installeren van isolatie kan leiden tot schade aan de dakconstructie, zoals het doorboren van dakbedekking of het samendrukken van isolatiematerialen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de dakstructuur niet te beschadigen tijdens de installatie.

 6. Verkeerde isolatiematerialen: Het kiezen van verkeerde isolatiematerialen voor je specifieke daktype of klimaat kan leiden tot suboptimale prestaties van de isolatie. Het is belangrijk om isolatiematerialen te kiezen die geschikt zijn voor jouw situatie en die voldoen aan de vereiste isolatiewaarden.


Subsidies en financiële voordelen

In Nederland zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar voor het isoleren van een dak, als onderdeel van de nationale inspanningen om energiebesparing en duurzaamheid te bevorderen. Enkele van de belangrijkste regelingen zijn:

 1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): De SEEH subsidie is beschikbaar voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen treffen, waaronder dakisolatie. De subsidie dekt een deel van de kosten voor de isolatiemaatregelen en kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 2. BTW-verlaging op arbeidskosten isolatiewerkzaamheden: Voor isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren bij het laten uitvoeren van isolatiewerkzaamheden door een professional.

 3. Energiebespaarlening: Met de Energiebespaarlening kunnen woningeigenaren tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. De lening heeft een lage rente en kan worden gebruikt voor zowel materiaalkosten als installatiekosten.

 4. Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH): Deze regeling richt zich specifiek op Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en biedt subsidie voor isolatiemaatregelen, waaronder dakisolatie, in gemeenschappelijke delen van appartementencomplexen.

 5. Provinciale en gemeentelijke subsidies: Sommige provincies en gemeenten bieden aanvullende subsidies of leningen voor energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. De beschikbaarheid en voorwaarden van deze subsidies kunnen variëren per regio.


Dakisolatie voor plat dak vs schuin dak

Dakisolatie voor platte daken en schuine daken vereist verschillende benaderingen vanwege de unieke kenmerken van elk type dak. Hier is meer informatie over dakisolatie voor platte daken en schuine daken:


Dakisolatie voor Plat Dak

 1. Mogelijkheden voor warm en omgekeerd dakisolatiesysteem: Plat dak isolatie kan worden uitgevoerd met een warm dak of een omgekeerd dak isolatiesysteem. Bij een warm dak wordt de isolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie geplaatst, terwijl bij een omgekeerd dak het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking wordt geplaatst.

 2. XPS of PIR isolatie: Voor platte daken worden vaak isolatiematerialen gebruikt met een hoge druksterkte en vochtbestendigheid, zoals geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of polyisocyanuraat (PIR) isolatie. Deze materialen zijn geschikt voor gebruik op platte daken en bieden een uitstekende thermische weerstand.

 3. Dakterras mogelijkheden: Plat dak isolatie biedt ook de mogelijkheid om een dakterras of groendak te creëren, wat extra leefruimte of groenvoorziening kan toevoegen aan je woning.


Dakisolatie voor Schuin Dak

 1. Ruimte tussen dakpannen en isolatie: Bij schuine daken wordt de isolatie meestal tussen de dakspanten of onder de dakbedekking geplaatst. Dit kan worden bereikt door isolatiemateriaal tussen de spanten te plaatsen of door isolatieplaten bovenop de spanten te leggen voordat de dakbedekking wordt aangebracht.

 2. Verschillende isolatiematerialen: Voor schuine daken kunnen verschillende isolatiematerialen worden gebruikt, zoals glaswol, rotswol, cellulose of isolatieplaten van EPS, PIR of PUR. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van factoren zoals isolatiewaarde, beschikbare ruimte en budget.

 3. Dampremmende laag: Bij schuine daken is het belangrijk om een dampremmende laag aan te brengen aan de warme zijde van de isolatie om condensatieproblemen te voorkomen. Deze laag voorkomt dat vocht uit de woning in de isolatie kan doordringen en helpt de isolerende eigenschappen te behouden.

Ongeacht het type dak is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eigenschappen en vereisten van het dak bij het plannen van de isolatiewerkzaamheden. Een professionele isolatiespecialist kan advies op maat bieden en helpen bij het kiezen van de juiste isolatiematerialen en installatiemethoden voor jouw specifieke situatie.


Hoe lang duurt het voordat dakisolatie zichzelf terugbetaalt?

De terugverdientijd van dakisolatie ligt gemiddeld tussen 5 en 15 jaar maar kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de initiële kosten van de isolatie, de energiebesparingen die worden gerealiseerd, eventuele subsidies of financiële voordelen, en de specifieke kenmerken van je huis, zoals de grootte en het type dak. 

Hier zijn enkele overwegingen die de terugverdientijd van dakisolatie beïnvloeden:

 1. Kosten van isolatie: Hoeveel je investeert in de isolatie van je dak heeft natuurlijk een directe invloed op de terugverdientijd. Duurdere isolatiematerialen of professionele installatie kunnen de initiële kosten verhogen, maar kunnen ook leiden tot grotere energiebesparingen op lange termijn.
 2. Energiebesparingen: De mate waarin de dakisolatie daadwerkelijk de energiekosten verlaagt, bepaalt mede de terugverdientijd. Hoe meer energie je bespaart, hoe sneller de isolatie zichzelf zal terugverdienen.
 3. Energieprijzen: De stijging van de energieprijzen kan de terugverdientijd verkorten, omdat de besparingen op de energierekening groter worden naarmate de energieprijzen stijgen.
 4. Subsidies en financiële voordelen: Eventuele subsidies, belastingvoordelen of andere financiële stimuleringsmaatregelen kunnen de initiële investeringskosten verlagen en de terugverdientijd verkorten.
 5. Onderhoudskosten: Het verminderen van het energieverbruik kan ook leiden tot lagere onderhoudskosten voor verwarmings- en koelsystemen, wat indirect bijdraagt aan de terugverdientijd van dakisolatie.

Gemiddeld genomen varieert de terugverdientijd van dakisolatie meestal tussen de 5 en 15 jaar. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van de potentiële energiebesparingen en kostenbesparingen bij het plannen van een dakisolatieproject, en om rekening te houden met alle relevante factoren om een realistische inschatting te maken van de terugverdientijd voor jouw specifieke situatie.


Je kunt ons ook volgen op social media! Volg ons hier: