Isoleren met XPS

Zoek je naar een efficiënte en duurzame manier om je huis te isoleren? Wellicht is XPS (geëxtrudeerd polystyreen) isolatie de oplossing waar je naar op zoek bent.

In dit artikel duiken we dieper in op wat XPS-isolatie precies is, waarom het een populaire keuze is geworden voor isolatietoepassingen, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. 

We zullen ook ingaan op de installatie, kosten, en duurzaamheidsaspecten van XPS-isolatie, om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing voor jouw isolatiebehoeften.

isoleren met xps

Wat is XPS?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, een veelgebruikt isolatiemateriaal dat wordt geproduceerd door het extruderen van polystyreenharsen en toevoegingen onder hoge druk en temperatuur. Het resultaat is een stijf, gesloten-cellig schuim met uitstekende thermische eigenschappen.

XPS-isolatie staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde, lage wateropname, drukbestendigheid en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt voor verschillende isolatietoepassingen, zoals het isoleren van vloeren, muren, daken en funderingen in zowel residentiële als commerciële gebouwen.

Door zijn gesloten-cellige structuur biedt XPS-isolatie een effectieve barrière tegen warmteoverdracht, waardoor het energieverlies door convectie en warmtegeleiding wordt geminimaliseerd.


Voordelen van isoleren met XPS

 • Hoge isolatiewaarde: XPS heeft een uitstekende thermische prestatie, waardoor het effectief warmteverlies minimaliseert en energie-efficiëntie bevordert.
 • Duurzaamheid: XPS is duurzaam en bestand tegen vocht, schimmels, en corrosie, waardoor het een langdurige isolatieoplossing is.
 • Hoge druksterkte: Het stijve karakter van XPS maakt het bestand tegen compressie, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar belasting en druk een rol spelen, zoals vloerisolatie.
 • Weerstand tegen vocht: XPS heeft een gesloten-cellige structuur die waterabsorptie minimaliseert, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar vochtbestendigheid essentieel is.
 • Dimensionele stabiliteit: XPS behoudt zijn vorm en thermische prestatie gedurende de levensduur, waardoor het een betrouwbare isolatieoplossing is op lange termijn.
 • Gemakkelijke installatie: XPS-panelen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren, waardoor de installatie snel en eenvoudig verloopt


Kostprijs van XPS isolatie

Een richtprijs voor XPS isolatie zonder rekening te houden met subsidies en financiële steun voor een gemiddelde woning in Nederland zou kunnen variëren tussen de €2.000 en €6.000, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, de te isoleren oppervlakken en de gewenste dikte van het isolatiemateriaal. 

Deze prijs omvat zowel de kosten voor het isolatiemateriaal als de arbeidskosten voor de installatie door een professioneel isolatiebedrijf.

De kostprijs van XPS isolatie voor een woning in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de te isoleren oppervlakken, de dikte van het isolatiemateriaal, de complexiteit van de installatie, en de tarieven van het professionele isolatiebedrijf. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Kosten per vierkante meter: De kosten worden vaak berekend op basis van de oppervlakte die geïsoleerd moet worden. De prijs per vierkante meter XPS isolatie kan variëren, maar gemiddeld liggen de kosten tussen €20 en €40 per vierkante meter, inclusief materiaal en arbeid.

 2. Dikte van het isolatiemateriaal: Dikkere XPS isolatiepanelen bieden een hogere isolatiewaarde, maar kunnen ook duurder zijn. De kosten kunnen toenemen naarmate de gewenste isolatiedikte toeneemt.

 3. Extra kosten: Naast de kosten van het isolatiemateriaal en de installatie kunnen er extra kosten zijn voor materialen zoals bevestigingsmiddelen, afdichtingsmiddelen en afwerkingen. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor eventuele voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van bestaande isolatie of het repareren van beschadigde oppervlakken.

 4. Offertes aanvragen: Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende professionele isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de mogelijke kosten. Zorg ervoor dat de offertes gedetailleerd zijn en alle aspecten van het isolatieproces omvatten, inclusief materiaal, arbeid en eventuele extra kosten.

 5. Subsidies en financiële steun: In sommige gevallen kunnen er subsidies of financiële steun beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. Controleer de mogelijkheden voor subsidies bij lokale overheden of energiebesparingsfondsen om de kosten te verlagen.


XPS vs andere isolatiematerialen

Hoewel XPS niet het meest voorkomende isolatiemateriaal is, biedt het best goede voordelen in vergelijking met andere materialen.

Kenmerk

XPS

EPS

Minerale wol

PIR

Isolatiewaarde

Hoog

Matig

Hoog

Zeer Hoog

Vochtbestendigheid

Zeer goed

Matig

Matig

Zeer goed

Druksterkte

Hoog

Laag

Laag

Hoog

Brandbestendigheid

Goed

Matig

Goed

Zeer goed

Milieuvriendelijkheid

Matig (niet biologisch afbreekbaar)

Matig (niet biologisch afbreekbaar)

Goed (vaak gerecycleerd materiaal)

Matig (chemische productie)

Prijs

Gemiddeld

Laag

Gemiddeld

Hoog

Toepassingen

Dak, vloer, gevel

Dak, vloer, gevel

Dak, spouwmuur

Dak, vloer, gevelInstallatie van XPS

Bij de installatie van XPS (geëxtrudeerd polystyreen) isolatie zijn er enkele belangrijke stappen om te volgen:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het oppervlak waarop de XPS isolatie wordt geïnstalleerd schoon, droog en vrij van vuil en puin is. Eventuele reparaties aan de ondergrond moeten worden uitgevoerd voordat de isolatie wordt aangebracht.

 2. Snijden en passen: Meet de benodigde afmetingen van de XPS isolatiepanelen nauwkeurig af en snij deze op maat met behulp van een zaag of snijgereedschap. Zorg ervoor dat de panelen goed passen en stevig tegen elkaar aanliggen zonder openingen of kieren.

 3. Bevestiging: Bevestig de XPS isolatiepanelen stevig op hun plaats met behulp van geschikte bevestigingsmiddelen, zoals pluggen, lijm of mechanische bevestigingen. Zorg ervoor dat de isolatiepanelen gelijkmatig en stabiel worden bevestigd om koudebruggen te voorkomen.

 4. Afdichting: Zorg voor een goede afdichting rondom de randen en naden van de XPS isolatiepanelen om warmteverlies te minimaliseren. Gebruik geschikte afdichtingsmiddelen, zoals tape of kit, om eventuele openingen te dichten en een luchtdichte barrière te creëren.

 5. Afwerking: Nadat de XPS isolatie is geïnstalleerd, kan de afwerking worden toegevoegd, zoals gipsplaten, pleisterwerk, of gevelbekleding, afhankelijk van de toepassing en esthetische voorkeuren.


Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) isolatie heeft enkele kenmerken met betrekking tot duurzaamheid en milieuvriendelijkheid:

 1. Duurzaamheid: XPS isolatie staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het materiaal behoudt zijn thermische prestaties gedurende vele jaren en is bestand tegen vocht, schimmels en insecten, wat resulteert in een blijvende isolatieoplossing.

 2. Milieuvriendelijkheid: Hoewel XPS isolatie uit aardolie wordt vervaardigd, is het materiaal niet biologisch afbreekbaar en veroorzaakt het bij verbranding schadelijke emissies. Dit kan leiden tot bezorgdheid over de milieuvriendelijkheid van XPS isolatie. Echter, veel XPS isolatiepanelen bevatten tegenwoordig gerecycled materiaal en sommige fabrikanten hebben methoden ontwikkeld om de milieueffecten van de productie te verminderen.


Onderhoud en levensduur

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) isolatie vereist over het algemeen weinig onderhoud vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen vocht, schimmels en insecten. Enkele belangrijke punten met betrekking tot onderhoud en levensduur zijn:

 1. Duurzaamheid: XPS isolatie heeft een lange levensduur en behoudt zijn thermische prestaties gedurende vele jaren. Het materiaal is bestand tegen vervorming, schade en degradatie, wat resulteert in een blijvende isolatieoplossing.

 2. Onderhoud: XPS isolatie vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatiepanelen stevig op hun plaats blijven en dat er geen schade of openingen ontstaan die warmteverlies kunnen veroorzaken. Controleer regelmatig op eventuele beschadigingen door externe factoren en voer indien nodig reparaties uit.

 3. Bescherming: Om de levensduur van XPS isolatie te verlengen, is het belangrijk om het materiaal te beschermen tegen blootstelling aan direct zonlicht en extreme temperaturen. Gebruik geschikte afwerkingen en bedekkingen om de isolatie te beschermen tegen schade en veroudering.

 4. Afvoer: Wanneer XPS isolatie aan het einde van zijn levensduur komt, moet het op een verantwoorde manier worden afgevoerd. Sommige recyclingfaciliteiten accepteren XPS isolatie voor recycling, hoewel dit niet overal beschikbaar is. Controleer lokale regelgeving en faciliteiten voor de juiste afvoermethoden.


Veel gestelde vragen

Is XPS isolatie milieuvriendelijk?

XPS isolatie wordt geproduceerd uit aardolie en is niet biologisch afbreekbaar. Hoewel het materiaal recyclebaar is, kunnen sommige mensen bezorgd zijn over de milieueffecten van de productie en afvoer ervan.

Zijn er alternatieven voor XPS isolatie?

Ja, er zijn verschillende alternatieve isolatiematerialen beschikbaar, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen), minerale wol en PIR (polyisocyanuraat), die elk hun eigen kenmerken en toepassingen hebben.

Komt XPS isolatie in aanmerking voor subsidies?

Dit kan variëren afhankelijk van de regio en het specifieke project. Het is raadzaam om de lokale regelgeving en subsidies te raadplegen om te zien of XPS isolatie in aanmerking komt voor financiële steun.

Wat zijn de voordelen van XPS isolatie?

XPS isolatie biedt een hoge thermische weerstand, is bestand tegen vocht, schimmel en druk, heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud.

Je kunt ons ook volgen op social media! Volg ons hier: